גל מיחזור מתמחה לא רק בפינוי פסולת אלא גם בתהליכים מתקדמים של מיחזור פסולת. כחברה אשר חרטה על דגלה אלמנטים של אקולוגיה וקיימות סביבתית, גל מיחזור משקיעה משאבים רבים בהובלת כמה שיותר פסולת למיחזור (חלף הטמנה). זאת בהתאם לכל החוקים והתקנות העוסקים בסוגיות של מיחזור פסולת ותוך מתן שירות אמין, מקצועי וחוקי.
תהליך המיחזור בגל מיחזור
מיחזור פסולת בגל מיחזור מתחיל באיסוף בחצרי לקוח. זאת על ידי תכנון אסטרטגי נכון של טיפול בפסולת במקור הכולל בין היתר אמצעים החוסכים מקום ועלויות. לדוגמה – מכולות בכל הגדלים, פתוחות וסגורות, דחסנים המצמצמים נפחים, מכבשים הכובשים מגוון רחב של חומרים, כלובי אצירה ומתקני נייר.
לאחר ריכוז הפסולת, גל מיחזור משנעת את הפסולת ע”י צי משאיות עם כלים שונים. משאיות רמ-סע המסוגלות להרים מכולות מסוגים רבים ומשאיות מנוף להרמת פסולת ישירות מהקרקע. כל הפסולת מועברת לתחנת המעבר של חברת גל מיחזור, הקולטת אלפי טונות בצורה יעילה על בסיס מודלי עבודה שמצמצמים את הפסולת המועברת להטמנה.
בתחנת המעבר אנו משקיעים משאבים, ציוד וכוח אדם במיון הפסולת והפרדת החומרים שניתנים למיחזור. הפסולת ממוינת לסוגים שונים כגון נייר, קרטון, פלסטיק, גזם, מתכות, פסולת בניין ועוד. בין אם לטובת שימוש מחדש ובין אם ליצירת חומרי גלם לתעשייה.
- מיחזור ליצירת חומרי גלם לתעשייה – חומרי גלם ממוחזרים הנוצרים מהפסולת יכולים לשמש לצורך ייצור מוצרים חדשים בתעשייה. לדוגמה, נייר עיתון ממוחזר יכול לשמש לייצור תבניות ביצים, קרטון עשוי לשמש לייצור אריזות קרטון חדשות, בקבוקי פלסטיק יכולים לשמש לייצור בקבוקי פלסטיק חדשים וכדומה.
- שימוש חוזר – מיחזור יכול להוביל לכדי שימוש חוזר בפסולת. לדוגמה, בקבוקי פלסטיק ליצירות אמנות, צמיגים לנדנדות בגני שעשועים וכדומה. לאחר תהליך המיון והשימוש החוזר ניתן להשתמש בפסולת להפקת אנרגיה, להפחית את הטמנת הפסולת באדמה ולמנוע זיהום בסביבה.
- ייצור אנרגיה – פסולת אשר אינה ניתנת למיחזור אחרי מיון הפסולת , יכולה לשמש כחומר גלם לייצור אנרגיה במפעלים . לדוגמא פסולת בעלת אנרגיה גבוה ( ערך קלורי) כגון : עץ , ניילון , ופלסטיק לסוגיו . חומר גלם לייצור אנרגיה מפסולת נקרא RDF
תהליך המיחזור בישראל
מדינת ישראל מייצרת מדי שנה כ-5.4 מיליון טון פסולת, וכמות הפסולת גדלה משנה לשנה בשיעור של כ-1.8%. אולם לפי סקרים ומחקרים עדכניים, רק כ-20% מהפסולת בישראל מועברת למיחזור, כאשר כ-80% מהפסולת נשלחת להטמנה.
ואכן, מדובר בבעיה לאומית. המשרד להגנת הסביבה מתריע השכם וערב כי זמינותם של אתרי ההטמנה ("מזבלות") בישראל פוחתת באופן מתמיד. הן בשל רגישות הידרולוגית, הן בשל התנגדויות תושבים והן בשל מחסור טבעי באתרים מתאימים. יתרה מזו, הקושי הרב שמקופל באיתור קרקעות להכשרת אתרי הטמנה עלול להוות זרז לעלייה במחירי הטמנת הפסולת. כפי שכבר אירע במדינות רבות בעולם המתמודדות, כמו ישראל, עם מצוקת קרקעות זמינה.
תחזית זו יכולה להיפתר באמצעות צמצום עקבי של הפסולת המוטמנת והובלת תהליכי מחזור לרבות הפרדה במקור, שימוש חוזר, הרחבת תהליכי מיחזור והפקת אנרגיה מפסולת. זוהי פרדיגמת "הטיפול המשולב בפסולת", אשר מכוונת ליצירת אופטימיזציה של היבטים סביבתיים, כלכליים וחברתיים.
כחברה העוסקת בטיפול בפסולת מזה כ-15 שנה, אשר עובדת עם שורה ארוכה של לקוחות פרטיים ועסקיים, תהליכי מיחזור שזורים כחוט השני בפעילותנו השוטפת בחברת גל מיחזור. זאת, בכדי להגשים את מטרת העל שלנו והינה לצמצם ככל הניתן את כמויות הפסולת המועברות להטמנה.
אנו פועלים מתוך תפיסה אקולוגית סביבתית אשר גורסת כי יש לחתור להקטנת כמות הפסולת להטמנה ולהגדלה תמידית של שיעור המיחזור. קרי, להפוך את הפסולת ממטרד למשאב.
התייחסות למיחזור כחלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בפסולת מתכתב בחברת גל מיחזור עם הוראות החוק והתקינה בישראל. כידוע, קיימים בישראל מספר חוקים הנוגעים למיחזור והחקיקה בתחום הולכת ומתרחבת. למשל:
- חוק הפיקדון על מכלי משקה.
- החוק לסילוק ולמיחזור צמיגים.
- החוק להסדרת הטיפול באריזות.
- החוק לטיפול בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות.
כמו כן, משרד הכלכלה מעניק תמריצים כלכליים למפעלים ממחזרים, לרשויות מקומיות, לחקלאים ואף לצרכנים פרטיים.
מחזור פסולת - אזור שאלות ותשובות
מיחזור הוא תהליך להפרדת חומרים מהפסולת המעוברת להטמנה תוך שימוש חוזר של המוצר, הפיכת החומר המופרד לחומר גלם ויצירת מוצרים חדשים. משאבי הטבע בארץ ובעולם מצטמצמים וחשיבות המיחזור גדלה משנה לשנה. קידום מיחזור בתעשייה ובקרב הקהל הפרטי חשוב מבחינה אקולוגית ומבחינה כלכלית. בין היתר משום שמיחזור חוסך יצירת חומרי גלם חדשים המופקים ממשאבי הטבע ומצמצם את כמויות הפסולת.
אנו חיים בעולם עם משאבי טבע מוגבלים ואם לא נשמור על הסביבה נפגע באיכות החיים, בבריאותנו ונסכן את העתיד של כולנו. הפתרון למשבר העולמי מתחיל עם התנהגות ומודעות, ולא די בפתרונות טכנולוגיים בלבד. מיחזור פסולת מאפשר לשמור על הסביבה כאשר במקום לקחת מהטבע בכדי לייצר את אותו מוצר שזרקנו – נפעל למחזר.
מיחזור לא יעיל עלול לייצר זיהום ולפגוע בסביבה. החל משינוע הפסולת לתחנת המעבר באמצעות משאיות ישנות שמזהמות את האוויר, דרך מיון ע”י ציוד לא יעיל ומבזבז אנרגיה ועד למיחזור עצמו עם מכונות שצורכות הספק רב של מים, דלק וחשמל.
בחברת גל מיחזור אנו מודעים לאתגרי הזיהום המקופלים בתהליך המיחזור ומשקיעים רבות במיחזור חכם ונקי ככל הניתן. בין היתר על ידי התחדשות והתקדמות טכנולוגית, שינוע עם משאיות חדשות העומדות בתו התקן Euro המחמיר (לגבי פליטת המזהמים לאוויר), שימוש במכונות ומגרסות הצורכות פחות אנרגיה, שימוש במים ממוחזרים ועוד.
מכיוון שקיימים סוגים רבים של פלסטיק בעלי תכונות ייחודיות, תהליך המיחזור נעשה על ידי מיון קפדני לפי PP , HDPE וכדומה. ברשות גל מיחזור מפעל למיחזור פלסטיק אשר גורס, מנקה ואורז את חומר הגלם הממוחזר. אנו מקפידים על רמת איכות גבוהה שמבוססת בין היתר על שמירה על הניקיון והסביבה. חומר הגלם שנוצר נארז באריזות ענק ונמכר ללקוחותינו בארץ ובחו”ל לייצור מוצרים חדשים.
כן, בוודאי. מיון במקור מייעל את תהליך המיחזור משום שהוא מפריד מראש את החומר הניתן למיחזור מהפסולת המעורבת. זוהי טכניקה מומלצת החוסכת משאבים רבים. החל מחיסכון בנפח בכלי האצירה וכלה בהוזלת עלויות פינוי הפסולת.
ניתן למחזר סוגים רבים של פסולת כאשר הסוגים השונים מתמיינים לפי סוג החומר: קרטון, פלסטיק, נייר, ניילון, ברזל, שברי בטון, גזם ועוד. מכיוון שסוגי הפסולת הינם כה רבים, ישנן סוגים המתחלקים פנימה ל"תתי-קטגוריות". למשל, מיחזור פלסטיק איננו מקשה אחת ויש להבחין בין סוגי הפלסטיק השונים (PP, HDPE, PET וכדומה).
גל מיחזור אינה רוכשת פסולת. עם זאת, במצבים מסוימים אנו "רוכשים" או "מפנים" פסולת ללא עלות כאשר ההחלטה תלויה בפרמטרים כגון סוג החומר, מיקומו של הלקוח, היקף הפסולת וכדומה.
מפעל תעשייתי מחיוב לפי חוק לפינוי פסולת לאתרים מורשים ע"י משרד להגנת הסביבה. מיחזור הפסולת של המפעל שזור בתהליך פינוי הפסולת. בין אם הפסולת ממוחזרת במקור ובין אם היא מטופלת על ידי גורם מקצועי כגון חברת גל מיחזור. הטיפול בסוגיה עם חברה ממחזרת עשוי להוזיל משמעותית את עלויות המיחזור וכן להבטיח שמירה על הסביבה והפחתה ניכרת של היקף הפסולת העוברת להטמנה.
גל מיחזור מבצעת פינוי פסולת וממחזרת פסולת בניין. זאת, תוך הוצאת גורמים זרים מן הפסולת כגון ברזל, מוצרי פלסטיק, קרטון ועוד. החומר שנותר הוא לרוב שברי בטון וקרמיקה אשר ממשיכים לתהליכי גריסה ומיחזור, תוך הפיכתם לחומר גלם של מצע לקרקעות.